Jak przetestować jakość kawy w warunkach domowych ? 0
Jak przetestować jakość kawy w warunkach domowych ?

W obecnych realiach na półkach sklepowych kawosze mogą wybierać i przebierać do woli. Testowanie jest jak najbardziej wskazane, jednak bywa, iż eksperymenty te nie kończą się dobrze dla naszych kubków smakowych czy naszego zdrowia. W sklepie stajemy przed wyborem :

 

Jaką kawę wybrać? Na którą markę kawową się zdecydować?

 

Niektórzy zdają się na opinie swoich znajomych czy rodziny - jest to dość ryzykowne, gdyż każdy z Nas ma różne preferencje i wymagania smakowe, a więc efekt końcowy pójścia tą drogą może nas rozczarować ...

Często też kawosze wyczytają coś na forach tematycznych i na tej podstawie podejmują decyzję o wyborze kawy.

Tutaj też możemy się "naciąć", gdyż piszący mają swoje indywidualne gusta smakowe, bywa też, że na forach kawowych udzielają się aktywnie osoby, które otrzymują wynagrodzenie za pisanie postów czy też opinii ...........

czytaj całość »
Festiwal Kawy 24-26 marca 2017 0
Festiwal Kawy 24-26 marca 2017

W ostatni weekend 24-26 marca w Centrum Handlowym Blue City odbył się Festiwal Kawy. Dowiedziałam się o nim na 3 dni przed rozpoczęciem i to zupełnie przypadkowo, mimo, iż mieszkam w Warszawie .

I tutaj mała podpowiedź do organizatorów - zainwestujcie proszę troszkę więcej w reklamę :).

W piątek po godz.18 - tej można było zobaczyć, jak parzyć kawę w domu różnymi, alternatywnymi metodami ( bez użycia ekspresu ) - tutaj podobno świetny pokaz pod hasłem HOME BARISTA zrobiła ekipa z Cophi. 

.....

czytaj całość »
Tajemnice kawy z Gwatemali … 0
Tajemnice kawy z Gwatemali …

Tajemnice kawy z Gwatemali … i co ma ona wspólnego z    

" paleniem ogniska " ? 

Gwatemala to kraj położony w Ameryce Środkowej w sąsiedztwie Hondurasu, Meksyku, Salwadoru i Belize. Niemal 1/3 jego wielkości zajmuje tropikalna dżungla ( nizina Peten ), która z oczywistych względów jest bardzo rzadko zaludniona,  zaś jego górzysta część jest rejonem typowo wulkanicznym (wciąż czynnym).  

Można zaobserwować w tym regionie pozostałości kultury Majów, które są łatwo dostrzegalne zwłaszcza w architekturze, sztuce , a w życiu codziennym - w ubiorze mieszkańców. Stroje mieszkańców są ręcznie wyszywane, charakteryzują się niezwykle bogatą kolorystyką, zaś ich przygotowanie może zająć nawet do 8 miesięcy. Ubiór jest swego rodzaju formą przynależności do danej grupy etnicznej - na podstawie kolorów czy wzorów na ubraniu można określić rejon zamieszkania jego właściciela. 

Co ciekawe - potomkowie Majów stanowią najliczniejszą grupę tubylczą w tym kraju. Co prawda oficjalnym językiem urzędowym jest język hiszpański, jednak w całej Gwatemali można usłyszeć pełną paletę dialektów. 

Główne uprawy w Gwatemali to przede wszystkim kawa, bananowce i trzcina cukrowa. 

Gwatemala jest ósmym co do wielkości eksporterem kawy na świecie. Producenci kawy zajmują się głównie uprawą  kilku odmian gatunku arabiki, zaś w znacznie mniejszym stopniu robusty.  

Aby drzewka kawowe miały szansę na dobry wzrost , to niezbędna jest odpowiednia temperatura w przedziale 15ºC do 32ºC, którą to właśnie możemy zaobserwować w tym kraju. W rejonie położonym na wysokości między 500 a 700 metrów n.p.m. młode drzewka kawowe muszą być specjalnie ocienione, zaś w strefach zlokalizowanych na wysokości powyżej 1500 m n.p.m. powinny być ochronione przed wiatrami. Z reguły większość plantacji kawowych jest usytuowana na wysokościach w przedziale pomiędzy 500 z 2000 m  n. p. m. 

Biorąc pod uwagę tak niesamowitą różnorodność warunków naturalnych w tym kraju ( jakość gleby, opady deszczu, wilgotność, temperaturę oraz wysokość na jakiej zakładane są plantacje ) organizacja ANACAFE* wyróżniła  8 rejonów, z których każdy produkuje niesamowitą w smaku, ale jakże różniącą się od siebie kawę. 

Są to : Antigua, Fraijanes, Atitlan, Coban, Huehuetenango, San Marcos, New Oriente oraz Acatenango.  

Gwatemalska kawa jest typową arabiką, uprawianą w dość szczególny sposób. Drzewka kawowe są specjalnie sadzone w cieniu dużych drzew np. bananowców, palm, drzew Inga czy też lizbony zielonej. 

Co ciekawe w chłodniejszych porach roku rozpala się na plantacji ogniska ...

czytaj całość »
Czy warto wybrać się do warszawskiej kawiarni Cophi ? 0
Czy warto wybrać się do warszawskiej kawiarni Cophi ?

Dziś postanowiłam popracować troszkę na mieście i potestować warszawskie kawiarnie. Po przedzieraniu się w godzinach szczytu przez mega korki ( tak, wiem - pomysł warto było zrealizować w południe :), ale wcześniej trzeba było uporać się z kilkoma biurowymi zadaniami , więc nie było to możliwe ).

Po kilku minutach "spacerku" podczas ulewy ( czy raczej biegu ) udało mi się dotrzeć do jednej z warszawskich kawiarni w centrum. Bardzo dawno tutaj nie byłam, więc byłam niezmiernie ciekawa, co się zmieniło.

Na korzyść czy może wprost przeciwnie?

Moja pierwsza wizyta w Cophi miała miejsce około 2,5 roku temu i ...

 

czytaj całość »
Boska kawa z Kolumbii 0
Boska kawa z Kolumbii

Kolumbia to po prostu raj na ziemi. Jej położenie jest wprost nieziemskie - to państwo leżące nad przepięknym Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym w północno - zachodniej części Ameryki Południowej. Graniczy z Wenezuelą, Brazylią, Peru, Ekwadorem i Panamą.

Dla mnie Kolumbia to kraj kontrastów - z jednej strony to jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie m.in. ze względu na niesamowite górskie łańcuchy ( Andy ), bogatą roślinność, nieziemskie wprost krajobrazy oraz bajeczne plaże. Zaś z drugiej strony to kraj, gdzie wciąż wielu ludzi nie czuje się bezpiecznie i żyje w slumsach na granicy ubóstwa. 

Większości turystów kraj ten kojarzy się z pięknymi kobietami, jedną z najlepszych na świecie kaw oraz z produkcją kokainy. Do 2004 roku Medellin ( jedno z największych miast ) uważane było za jedno z najniebezpieczniejszych miejsc na świecie...

 

czytaj całość »
Jak wybrać i odpowiednio używać kawiarkę ? 0
Jak wybrać i odpowiednio używać kawiarkę ?

Na to pytanie będzie Wam łatwiej odpowiedzieć już po przeczytaniu artykułu.

W ostatnim czasie parzenie kawy w kawiarce stało się bardzo popularne i już niemal każdy wielbiciel kawy coś o niej słyszał przynajmniej raz w życiu.

Kawiarka, kafetiera, moka ... różnie nazywana, tak naprawdę jest bardzo przydatnym urządzeniem w naszej kuchni.

Pierwszą kawiarkę zaprojektował i stworzył w 1933 roku Włoch Alfonso Bialetti. Była ona zrobiona z aluminium, dopiero w późniejszym okresie zaczęto produkować kawiarki ze stali szlachetnej. Do tej pory we Włoszech panuje kult picia kawy z aluminiowych kawiarek. W obecnych warunkach mamy tak szeroki wybór wśród kafetierek,że czasami trudno nam się zdecydować, którą wybrać.

...

czytaj całość »
Kostaryka - kraj górzystych krajobrazów , przepięknych, dziewiczych plaż, plantacji bananowców i kawy ... 1
Kostaryka - kraj górzystych krajobrazów , przepięknych, dziewiczych plaż, plantacji bananowców i kawy ...

Kostaryka to jedno z Państw położonych w Ameryce Środkowej nad cudnym Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym. Graniczy z Nikaraguą i z Panamą. Jego nazwa nie jest przypadkowa - Costa Rica to inaczej bogate wybrzeże - tak właśnie nazwał je Krzysztof Kolumb. 

Krajobraz jest naprawdę niezwykle zróżnicowany, oprócz Morza Karaibskiego i oceanu, które otaczają ten kraj, wielbiciele gór też znajdą coś dla siebie ( najwyższy szczyt to niemalże 4000 m n.p. m. ). Kraj "przecinają" rzeki, zaś jego znaczna część to dżungla,a w jego epicentrum są czynne sejsmicznie wulkany. 

Stolica San Jose to najpiękniejsze miasto Ameryki Środkowej. Głównymi źródłami dochodów Kostaryki są: eksport kawy, cytrusów  ( bananów, ananasów ) oraz turystyka.  Jeśli będziecie mieli w planie wakacje w bardziej odległych miejscach niż Europa, to gorąco zachęcam do zwiedzania tamtejszych rejonów... nieziemskie plaże ( polecamy Manuel Antonio ) , piękne krajobrazy i boska kawa … Czegóż więcej potrzeba do szczęścia ? Jeszcze chyba tylko dobrego towarzystwa :) ? O to ostatnie musicie zadbać sami, ale o plantacjach kawowych chciałabym coś Wam opowiedzieć... 

A jaka jest kawa na Kostaryce?

Aby Was zachęcić do spróbowania dodam, iż kraj ten ma po prostu idealne warunki do uprawy drzewek kawowych, a kawę w większości uprawia się bez użycia środków chemicznych. Na Kostaryce produkuje się tylko arabikę, zaś uprawa robusty jest zakazana. 

Ziarna poddaje się dalszej obróbce tzw."mokrą metodą" przy użyciu bardzo nowoczesnych technologicznie maszyn, by zmniejszyć ich kwasowość i zrównoważyć ich moc. Wszystkie te kosztowne zabiegi wykonuje się, by ostatecznie ziarno kawy było najwyższej jakości. 

Kostaryka zajmuje się produkcją bardzo szerokiej gamy kaw, ale te które są eksportowane do Europy, to zwykle kawy zwane SHB*. Główne plantacje zlokalizowane są w regionach w pobliżu stolicy kraju tj.; Tarrazu, Tres Rios, Heredia, Volcan Poas. 

...

czytaj całość »
Jaki prezent wybrać ? 0
Jaki prezent wybrać ?

Każdy z Nas szukając prezentów dla najbliższych ma dylemat: co wybrać w tym roku i jakiego typu prezent na pewno się spodoba?

Kupowanie tzw. neutralnych prezentów może wydawać się najprostszym i najmniej ryzykownym rozwiązaniem...jednak nie zawsze tak jest. Nawet jeśli dobrze znamy obdarowywaną przez Nas osobę, to niekoniecznie perfumy czy kosmetyki, które Nam się podobają znajdą podobny u niej odbiór.

Polecam wybór prezentów, które będą związane choć w części z zainteresowaniami czy upodobaniami danej osoby. Jeśli macie wśród bliskim Wam osób lubiących piękny design, Włochy i kawę, to chciałabym przedstawić Wam kilka ciekawych i wartych rozważenia propozycji.

Nr 1 to  kawa wysokiej jakości o boskim aromacie i smaku

Każdy kawosz lubi od czasu do czasu poznawać nowe smaki, więc warto poszukać czegoś niestandardowego, by miło zaskoczyć osobę obdarowaną.

Bardzo polecam kawy z tzw. linii specialty coffee - to kawy z tzw. "wyższej półki ". Moją niekwestionowaną faworytką, jeśli chodzi o włoskie palarnie jest Piansa Caffe.

Możecie u Nas znaleźć szeroki wybór kaw, zarówno mielonych ,jak i ziarnistych, arabik i mieszanek z różnych regionów z całego świata.

# bestsellery w Naszym sklepie to ;

  • kawa czekoladowa I Magnifici 10 - mieszkanka kilku ściśle wyselekcjonowanych arabik m.in. z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki , Domingo, Etiopii washed, Kuby Superior, Kenii AA , Puerto Rico i Indii

https://www.wloskiekawy.pl/pl/p/Kawa-Piansa-I-Magnifici-10-250-gr-/179

  • kawa Miscela Bar - mieszkanka kilku najlepszych arabik m.in. z Kolumbii, Brazylii, Puerto Rico, Indii, Guatemali, Etiopii, Kenyi , Kostaryki

https://www.wloskiekawy.pl/pl/p/Kawa-mielona-Piansa-Miscela-Bar-10-1-250-gr-/177

  •  kawa organiczna Etiopia ( 100 % arabica )

https://www.wloskiekawy.pl/pl/p/Kawa-organiczna-Piansa-Etiopia-100-Arabica-250-gr-mielona/182

...

czytaj całość »
Czym się kierować przy wyborze kawy ? 1
Czym się kierować przy wyborze kawy ?

Na przestrzeni ostatnich kilku lat popularność kawy wciąż rośnie, a my jako jej konsumenci często nie wiemy na co zwrócić uwagę przy jej wyborze. Półki w sklepach czy kawiarniach uginają się od ich ciężaru.

Często stoimy przed sklepowym regałem i zastanawiamy się, jaką kawę wybrać ?  

Z jakiego regionu, jakiej marki i pojemności? Niemal zewsząd "atakują" Nas spoty reklamowe, banery, a my jako odbiorcy często pod ich wpływem podejmujemy decyzje, których efekt niekoniecznie Nam odpowiada. 

Po przetestowaniu naprawdę ogromnej ilości różnych gatunków kaw od wielu producentów mogę Wam podpowiedzieć, że niestety, ale kawy od dużych palarni kawy to kawy niższej jakości. Tak naprawdę niemożliwością jest przy masowej, komercyjnej produkcji wyprodukowanie produktu, który będzie tani przy zachowaniu wysokiej jakości. Poza tym wielkie korporacje stosują specjalne środki chemiczne podczas uprawy drzewek kawowych, by odstraszyć szkodniki i nie stracić zbiorów. O tym napisze więcej przy innej okazji.

Podczas zakupów oglądamy opakowania i próbujemy odgadnąć, co też kryje ich zawartość.

Pierwszą ważną informacją jest skład - jeśli kawa na opakowaniu ma oznaczenie 100 % arabica, to idąc tym tropem powinniśmy w rzeczywistości otrzymać wysokiej jakości towar. Jeśli natomiast kawa jest mieszanką arabiki i robusty, to tutaj już może pojawić się problem. Im większa procentowa zawartość robusty w mieszance tym większa szansa na to, że smak kawy nas rozczaruje. Zawartość 100 % robusty raczej zniechęci każdego, gdyż kawa będzie po prostu zbyt gorzka.

Proporcja 20 % arabiki i 80  % robusty też powinna dać nam do myślenia. Najwięksi producenci kawy chcąc zwiększyć swój zysk dokładają do mieszanek większą ilość robusty, gdyż jest ona po prostu o wiele tańsza niż arabika.

...

 

czytaj całość »
Nowy sposób na Spaghettini 0
Nowy sposób na Spaghettini

TYDZIEŃ WŁOSKI

Dzień 5

A dziś przedstawię Wam troszkę niecodzienny sposób na Spaghettini ( Spaghetti ). To naprawdę ekspresowe w przygotowaniu danie - idealne na szybki obiad. Czas przygotowania to zaledwie 30 min.

Potrzebujemy zaledwie 6 podstawowych składników;

0,5 kg grzybków shiitake

1 cebula

1 łyżka masła

100 g wędzonego boczku

1,5 pęczka natki pietruszki

400 g makaronu spaghettini

250 ml śmietany

sól i pieprz do doprawienia dania

Przyrządzanie:

  1. Grzybki umyć i delikatnie wytrzeć ściereczką ( można zostawić na kilka minut na ściereczce czy ręczniku papierowym, by trochę wyschły ).
  2. Cebulkę umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Boczek należy pokroić w niewielką kostkę, zaś natkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać masło , wrzucić boczek i lekko podsmażyć. Następnie dodajemy cebulkę i cały czas 

...

czytaj całość »
Parzenie kawy a French Press 2
Parzenie kawy a French Press

Czy można napić się idealnie zaparzonej kawy w domu nie posiadając dobrego ekspresu ??

Moim zdaniem - zdecydowanie można :-). Tak naprawdę, to mamy do dyspozycji kilka alternatyw.  Poprzednim razem opowiedziałam Wam o kawiarce ( https://www.wloskiekawy.pl/pl/n/3 ), natomiast dzisiaj chciałabym przedstawić Wam French Press.

Dzięki temu bardzo funkcjonalnemu urządzeniu każdy z Was może codziennie uraczyć się smakiem i aromatem świeżo zaparzonej kawy.

Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów zaparzania pysznej, bogatej w aromat kawyJedyny wymóg, to grubo zmielona kawa - po to, by po przesunięciu pompki do dołu tego urządzenia oddzielić fusy od zaparzonego napoju ( większość jego użytkowników wybiera właśnie French Press , by szybko pozbyć się fusów - nie każdy jest wielbicielem kawy "po turecku" ). Jeśli chodzi o sam smak kawy przygotowanej we French Press, to zdecydowanie jest on bogaty i wyrazisty.

Jak używać " French Press " ?

1. Wsypujemy kawę do środka urządzenia ( ilość zależy oczywiście od indywidualnych upodobań, co do intensywności naparu oraz od tego, czy przygotowujemy kawę dla 1 czy 2 osób ). Standardowa ilość , to 1 czubata łyżeczka kawy na każde 125 ml wody ( polecamy użycie przefiltrowanej ).

...

czytaj całość »
Jak szybko przygotować domowe pesto? 1
Jak  szybko przygotować domowe pesto?

TYDZIEŃ WŁOSKI

Dzień 4 

Moim ulubionym i bardzo szybkim w przygotowaniu daniem jest makaron z pesto. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, gdyż ten kupiony w sklepie zawiera mnóstwo oleju, sztucznych barwników, polepszaczy smaku i konserwantów. Nawet produkt ekologiczny nie będzie lepszy od tego, który sami przygotujemy.

Makaron z pesto jest idealnym rozwiązaniem, gdy np. odwiedzą Nas niezapowiedziani znajomi czy też gdy nie mamy czasu na długie przygotowania dania obiadowego, a mimo to chcemy uraczyć naszą rodzinę czymś pysznym i zdrowym.

Pesto wyśmienicie smakuje też jako dodatek co twardego, żółtego sera czy też jako pasta na świeże, chrupiące pieczywo - moja ulubiona wersja to ta z razowym chlebem ze słonecznikiem i grubszą warstwą pesto na wierzchu.

Aby przygotować domowy sos pesto wystarczy zaledwie kilka prostych składników;

100 g orzeszków pinii lub laskowych  ( polecam pinii )

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli morskiej

pieprz ziarnisty kolorowy

świeża bazylia, oregano i mięta

100 ml oliwy z oliwek bądź z winogron

Przygotowanie:

1) Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni ( gdy chcecie użyć orzechów laskowych, to proszę wstawić je do piekarnika na 10 min , zaś po wyjęciu na ściereczkę czy papier wystarczy potrzeć je o siebie i pozbędziemy się w ten sposób skórki ).

2) Orzeszki wrzucamy do miksera, dodajemy czosnek i miksujemy.

3 ) Następnie doprawiamy według własnych  preferencji zmielona solą i pieprzem, dorzucamy liście ziół ( oczywiście bez łodyżek ) i ponownie miksujemy. Czasem dodaję jeszcze kilka liści natki pietruszki.

4) I na koniec dodajemy powolutku oliwę i miksujemy.

A teraz gdy mamy już jednolitą konsystencję, to możemy przystąpić do najprzyjemniejszej części czyli do skosztowania.

SMACZNEGO !!!

I.

czytaj całość »
Przepis na kawę po wiedeńsku 0
Przepis na kawę po wiedeńsku

Jak kawa po wiedeńsku pojawiła się w Polsce?

Mówi się,że około 1683 roku armia polsko - niemiecko - austriacko podczas trwania odsieczy wiedeńskiej w niewiadomy sposób znalazła w posiadaniu kilkanaście worków nieznanych w naszych rejonach ziaren. Podczas początkowych oględzin stwierdzono, że to karma dla zwierząt (!) i odłożono pakunek do zniszczenia. Tak się jednak nie stało. W końcu król Polski podarował ziarna Jerzemu Kulczyckiemu, który w znacznym stopniu przyczynił się do oblężenia Turków.  

W rezultacie otworzono lokal w stylu kawiarni. Serwowano kawę wzorując się na istambulskim doświadczeniu Turków,co w praktyce było podaniem zawiesiny zmielonych ziaren na wodzie. Taki napar kawowy nie znalazł jednak w Wiedniu uznania, więc Kulczycki zaczął filtrować kawę przed podaniem i dodał do niej śmietankę i miód, co podbiło z miejsca serca wiedeńskich kawoszy. Przez lata przepis był wielokrotnie modyfikowany do obecnej wersji - podwójnego espresso z bitą śmietaną i posypka cynamonowo - czekoladową.

...

 

 

czytaj całość »
W taki upał tylko kawa cold brew ... 0
W taki upał tylko kawa cold brew ...

W taki upał, jak dziś pozostaje Nam "porzucić " naszą ulubioną parzoną tradycyjnie kawkę i poszukać alternatywy.

A jedną z nich jest cold brew - moim zdaniem to o wiele smaczniejsza kawka niż typowa kawa na zimno typu frappe. Dość często w ramach poszerzania horyzontów odwiedzamy rodzinnie różne kawiarnie w Warszawie oraz okolicach i aby dostać pyszną frappe , a nie lurę ,to naprawdę trzeba się nachodzić ...

Zwykle serwują nam kawkę Frappe w typie : rozcieńczona do granic możliwości kawa poprzez wrzucenie kostek lodu , dolanie mleka i na to wszystko jeszcze sztuczna "bita śmietana " z puszki... Nie wiem, jakie są Wasze spostrzeżenia i gusta smakowe, ale mi taka wersja zupełnie nie smakuje.

W nielicznych kawiarniach możemy za to dostać inną zimną alternatywę typu kawa cold brew i tą już lubię o wiele bardziej, o ile bariści naprawdę się postarają, nie pójdą na łatwiznę i poświecą chwilkę czasu na jej przyrządzenie.

Najlepsza cold brew to taka , którą przyrządzimy sami - nie potrzeba tutaj żadnego ekspresu, kawiarki, French Pressu, aeropressu czy innych sprzętów do parzenia kawy.

Potrzebujemy za to dobrą , świeżo zmieloną kawę , przefiltrowaną, zimną wodę  oraz jakieś szklane naczynie np. butelkę, karafkę albo słoik. Nie polecam przygotowania kawy tą metodą poprzez zużycie już fabrycznie zmielonej kawy, gdyż zwykle jest za drobno zmielona i w większości przypadków  nie da Nam takiego efektu smakowego, co ziarnista ,którą sami zmielimy ( idealny byłby gruby stopień zmielenia ).

 

..................

czytaj całość »
Cannelloni z farszem mięsno-warzywnym 0
Cannelloni z farszem mięsno-warzywnym

Tydzień Włoski

Dzień 2

A dziś przyszedł czas na pyszne cannelloni z mięsno - warzywnym farszem. Obecnie nie trzeba już samemu przygotowywać ciasta do farszu, wystarczy kupić dobrej jakości makaron cannelloni, co znacznie przyspiesza nam przyrządzenie dania. Sama używam tylko makaronów De Cecco i te gorąco polecam jako wypróbowaną bazę do tej potrawy.

Przepis na 4 porcje

Składniki:

300 gr mąki

sól i pieprz dla smaku

300 g boczniaków

3 ząbki czosnku

2 cebule

1 łyżka masła

500 g mięsa mielonego

400 g szpinaku

1/2 pęczka dymki

3 marchewki

2 łodygi selera naciowego

2,5 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie oliwy z winogron )

10 g startego parmezanu

10 g bułki tartej

natka pietruszki

...

czytaj całość »
Przepis na sałatkę z łososiem i makaronem rigatoni 0
Przepis na sałatkę z łososiem i makaronem rigatoni
Tydzień Włoski rozpoczęty :-) !
 
Dzień 1
 
Dzisiaj polecamy Wam szybką w przygotowaniu sałatkę z łososiem i makaronem rigatoni :-).
 
Składniki na 4 porcje:
 
300 g filetu z łososia
300 g makaronu rigatoni ( rurki )
2 łyżki płatków migdałowych
0,5 kg brokułów
250 ml białego wina
3 gałązki pietruszki
2 plasterki cytryny
100 g masła
2 g szafranu ( w proszku )
czarny pieprz
parmezan 
listki mięty
 
Przygotowanie:
 
1) Płatki proszę uprażyć ( bez tłuszczu ), zdjąć na talerzyk i odstawić na bok.
 
2) Następnie należy umyć brokuły, podzielić na różyczki ( łodyżki obrać i pokroić na małe kawałki )
 
3) Wino zagotować ze 125 ml wody , dodać łyżeczkę soli, pietruszkę oraz plasterki cytryny. W tym samym czasie wstawić 3 l wody ( mocno posolonej ) na makaron.
 
4) Proszę umyć filet, włożyć do wywaru winnego i odstawić pod pokrywkę na około 7 min.
 
5 ) Makaron wrzucić do zagotowanej wody. Po 4 min gotowania dodajcie łodyżki brokułów ,a po kolejnych 3 min - różyczki. Następnie należy gotować razem,aż makaron dostatecznie zmięknie ( al dente -  tutaj sugeruję spróbować i gotować do odpowiedniej miękkości - wg własnych preferencji ).Odcedzić porządnie na durszlaku.
 
6) Łososia należy teraz wyjąć z wywaru, a następnie podzielić na duże kawałki. Wywar z wina przelewamy przez sitko do innego naczynia.
 
7) Masło podgrzewamy w garnuszku, a gdy się delikatnie spieni, to łyżką cedzakową zbieramy biały osad. Dalej mieszamy masło i powolutku wlewamy do niego wywar winno- łososiowy, następnie wsypujemy szafran i dalej mieszając rozpuszczamy go w sosie. 
 
8) Sos gotujemy na "średnim ogniu" do momentu aż odparuje około 1/3 objętości. zdejmujemy z ognia i nieco schładzamy.
 
9) Teraz do sosu dodajemy makaron z brokułami, mieszamy delikatnie,ale dokładnie do momentu aż rigatoni zabarwi się na żółto.
Następnie delikatnie dokładamy kawałki łososia, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprze. 
 
10 ) Po przestygnięciu podajemy sałatkę posypaną płatkami migdałowymi i/lub parmezanem. Na wierzch kładziemy kilka listków mięty.
 
Smacznego !!!
 
I.
czytaj całość »
Przepis na kawę Mocha 0
Przepis na kawę Mocha

A dzisiaj nadszedł czas na przepis na prawdziwą kawę "Mocha ".

Nazwa Mocha pochodzi od nazwy miasta położonego na wybrzeżu Morza Czerwonego w Jemenie, które w XV wieku było głównym eksporterem kawy.

Tak naprawdę kawa "mocha", to taka odmiana kawy "latte". Przygotowuje się ją zwykle z 1/3 espresso oraz 2/3 gorącego mleka. To, co odróżnia ją od latte, to dodatek czekolady, która w przeważającej większości jest dodawana w sproszkowanej postaci do napoju ( najlepsza jest oczywiście płynna czekolada ). Do przygotowania tego rodzaju kawy możemy użyć różnych rodzajów czekolady, w zależności od naszych preferencji ( ja osobiście wolę ciemną ).

Przygotowanie kawy mocha:

1) Do filiżanki / kubeczka o pojemności 250 ml należy wlać 1 łyżeczkę pitnej czekolady.

2) Z 1 łyżki stołowej zmielonej kawy zaparzamy espresso.

...

 

czytaj całość »
Światowy potentat kawowy - BRAZYLIA 1
Światowy potentat kawowy - BRAZYLIA

Brazylia to największe Państwo w Ameryce Południowej, biorąc pod uwagę wielkość powierzchni oraz liczbę mieszkańców. Zajmuje niemal połowę obszaru Ameryki Południowej, a zamieszkuje ją ponad 200 mln ludności.

Na świecie kraj ten jest najczęściej kojarzony z wyśmienitą kawą, boską plażą Copacabana oraz niesamowitym festiwalem w Rio de Janeiro. Co ciekawe, w Brazylii mieszka też wielu naszych rodaków - szacuje się, że jest ich tam około 3 mln.

Pierwsze skojarzenie większości cudzoziemców odnośnie Brazylii, to posąg Chrystusa z rozpostartymi ramionami na wzniesieniu Corcovado w Rio. Wjazd kolejką to podobno niesamowite przeżycie, a widoki nie do zapomnienia. Patrząc na poniższe zdjęcie nie mam co do tego żadnych wątpliwości.


Przewodnicy polecają jeszcze obejrzeć miejsce zwane " Głową Cukru" , z którego ponoć widoki są jeszcze piękniejsze niż z Corcovado. A wodospady Iguazu to widok ,który zostanie z każdym kto je widział do końca życia...

Jako wielbicielka pięknych plaż jako kolejne, obowiązkowe miejsce do zwiedzenia wybrałabym plażę Copacabana. Zresztą w tym kraju nawet 400 km autostrada została wybudowana wzdłuż wybrzeża ( jest chyba najdłuższe i najpiękniejsze na świecie ). 

Poza festiwalem, boskimi widokami, idealnym dla wypoczynku klimatem oraz cudnymi plażami , innym bogactwem tego kraju jest oczywiście kawa. Co ciekawe - najlepsza, wysokogatunkowa kawa jest eksportowana do Europy, mimo że ten produkt jest wszechobecny w tym kraju i Brazylijki używają go nawet do pieczenia ciasta.

Jakie były początki upraw drzewek kawowych w Brazylii ?

Początek uprawy drzewek kawowych szacuje się na 1727 roku, kiedy to oficer Francisco de Melo Palhetta przemycił ziarna kawy z Gujany Francuskiej do Brazylii ...

Cała historia brzmi dość konspiracyjnie i romansowo...

Francisco dostał zadanie wykradzenia sadzonek drzewka kawowego, co było ogromnie trudne w owych czasach, gdyż Francuzi i Holendrzy bardzo pilnie strzegli, by nikt nie wywiózł sadzonek kawy poza granice ich kolonii.

Kiedy Francisco zorientował się, iż na legalne sprowadzenie sadzonek nie ma co liczyć, postanowił wykorzystać swój urok osobisty i zaskarbił sobie przyjaźń żony gubernatora Gujany - poświęcał jej dużo czasu i uwagi, co zaowocowało obopólną sympatią................. 

czytaj całość »
Sposób na chandrę ... 0
Sposób na chandrę ...

Na dworze pogoda wciąż zimowa, więc mam dla Was propozycję na rozgrzanie i poprawę nastroju. Mój niezawodny i wielokrotnie sprawdzony bardzo prosty przepis to połączenie konfitury malinowej i czekolady.

Sposób przygotowania:

Na dno kubeczka wykładamy 2 łyżeczki konfitury ( wiśniowa też bosko smakuje ) i zalewamy gorącą czekoladą. Na wierzch nakładamy 2 łyżeczki bitej śmietany i 3 malinki/borówki ( wedle preferencji ), można też posypać odrobiną cynamonu czy też startej tabliczki gorzkiej czekolady.

A na koniec rozkoszujemy się boskim smakiem. Idealny sposób na pozbycie się chandry...

A tutaj link do czekolady, której możecie użyć do przygotowania tego prostego i szybkiego w przygotowaniu deserku.

https://www.wloskiekawy.pl/pl/c/Czekolada-do-picia/201

Smacznego !!!

Jak przygotować włoskie espresso ? 1
Jak przygotować włoskie espresso ?

Kultura picia espresso jest najbardziej znana oczywiście we Włoszech i z tego pięknego kraju "przywędrowała" do Nas. Włosi każdy dzień zaczynają od wypicia espresso w małej kafejce, których w całym kraju jest po prostu mnóstwo - niemal na każdym rogu. Zwykle taką kawę piją na stojąco przy barze i biegną do pracy, gdzie wypijają kolejną kawkę. 

Prawdziwe, włoskie espresso to 30 ml napoju, na którego wierzchu jest piękna, orzechowa crema o szerokości 2-3 mm. Przyrządzenie espresso, które wydobędzie z kawy największą intensywność smaku i aromatu, to prawdziwa sztuka. Jest to możliwe dzięki doskonałym umiejętnościom baristy oraz specjalnej technologii ekstrakcji kawy pod ciśnieniem przez sitko kolbowe.

Espresso powinno być przygotowane na bazie zmieszanych odmian arabiki i robusty ( zwykle drobno mielonych w proporcji 70 % arabika i 30 % robusta ), które po ubiciu w kolbie/sitku należy zaparzyć w temperaturze 90 - 93 stopni tuż przed podaniem.

Do przygotowania espresso można też użyć tylko arabiki, jednak wtedy kawa już tak szybko Nas nie obudzi, gdyż  będzie zawierała za mało kofeiny.

Aby sprawdzić, czy espresso zostało prawidłowo zaparzone należy zaobserwować, czy serwowany napój ma jedwabistą cremę oraz czy posiada kremowy, lekko kwaskowo - słodki smak.

Przygotowanie espresso :

1) Ubijamy w kolbie/sitku 1 łyżkę stołową zmielonej kawy ( 7 - 9 gr ) tak, by przepływ wody (25-30 ml) był znacznie utrudniony 

...

 

czytaj całość »
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl